Kunstgras voetbalveld

Hoewel sommige voetballers nog steeds ‘appels met peren’ vergelijken door te kijken naar het verschil tussen een perfect natuurgrasveld en de oude kwaliteit kunstgras, zijn de meeste voetballiefhebbers inmiddels wel overstag; een voetbalveld van kunstgras is prima. De ontwikkelingen voor wat betreft kunstgras zijn dan ook razendsnel gegaan en tegenwoordig heeft het trainen en wedstrijden spelen op kunstgras dan ook meer voordelen dan nadelen ten opzichte van natuurgras.

Onderzoek

Uiteraard is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van intensief voetballen op kunstgras. Met behulp van metingen en bio-mechanische simulaties is er gekeken naar balgedrag, blessurerisico en bijvoorbeeld de gevolgen van een sliding of draaibewegingen. Naar aanleiding van de resultaten van deze onderzoeken en metingen heeft FIFA wedstrijden op kunstgras toegestaan.

Een kunstgras voetbalveld verslechtert niet door weer- of seizoensinvloeden

Een voetbalveld van echt gras heeft nogal wat te verduren; regen, weer en wind met daarbij nog eens intensief voetballen. Daarom hebben clubs vaak het probleem dat al na een paar maanden het veld er in erbarmelijke staat bijligt. Met kunstgras heb je dat probleem niet en blijft het veld, mits het goed onderhouden wordt, er het gehele seizoen fris en groen uitzien.

Onderhoud

Het onderhoud van kunstgras kost significant minder tijd dan bij natuurgras. Het enige dat er moet gebeuren is het schoonhouden van de grasmat door blaadjes, takken en ander afval regelmatig weg te vegen. Periodiek onderhoud bestaat uit het repareren van beschadiging, het eventueel extra instrooien en de verankering controleren. Echt gras daarentegen moet in droge perioden besproeid worden, bemest worden en gemaaid worden.