Kunstgras onderhoud

De beste tips voor kunstgras onderhoud

Je hebt het elders op deze site al kunnen lezen; kunstgras heeft maar heel weinig onderhoud nodig. Zeker als je het vergelijkt met echt gras. Geen gemaai, gemest en geknip; kunstgras is en blijft gelijkmatig en mooi van kleur. Toch moet je ook de kunstgrasmat af en toe wat aandacht geven om er jarenlang van te kunnen genieten.

Kunstgras onderhoud

Het onderhoud van een kunstgrasmat bestaat uit vier onderdelen; reiniging, borstelen, instrooien en periodiek onderhoud.

Reiniging

Het schoonhouden van het kunstgras is ook meteen het belangrijkste onderdeel. Verwijder eventuele blaadjes en takjes e.d. die zijn aan komen waaien. Haal je dit niet weg, dan gaat het materiaal rotten en vormt een goede voedingsbodem voor onkruid. De beste manier om dat materiaal te verwijderen  is door het gras eenvoudig met een harde bezem te bezemen.

Ander vuil door bijvoorbeeld geknoeid eten of ongelukjes van huisdieren moet je zo snel mogelijk verwijderen en naspoelen.

Borstelen

Als het kunstgras nog nieuw is, maar ook daarna door de belasting van het gebruik, kan het gras wat plat liggen. Dit is eenvoudigweg op te lossen door het gras af en toe te borstelen. Gebruik hiervoor tevens een harde bezem.

Instrooien

Het materiaal dat gebruikt wordt voor het instrooien van de grasmat is per merk verschillend. Sommige merken maken gebruik van kwartszand, andere van rubbergranulaat en weer andere soorten vereisen helemaal geen instrooimateriaal. Wordt er wel ingestrooid, dan moet dat af en toe bij gestrooid worden.

Periodiek onderhoud

Kunstgrasfabrikanten adviseren om een periodieke onderhoudsbeurt te laten uitvoeren. De grasmat en de montagematerialen worden dan gecontroleerd en het gras wordt opgeborsteld en eventueel bijgewerkt.