Kunstgras leggen

Hoe leg je kunstgras

Als je graag kunstgras wilt leggen in de tuin kun je kiezen om het te laten leggen door de vakman. Dit heeft voordelen in verband met de garantie. Maar als je een beetje handig bent, kun je het ook zelf leggen en daarmee bespaar je wel een heleboel geld!

Hieronder volgt een beknopt stappenplan om zelf kunstgras te leggen.

Leginstructies

Stap 1

Allereerst moet je de ondergrond geschikt en legklaar maken. Je verwijdert daarvoor uiteraard de oude grasmat of eventuele planten, tegels etc. De onderliggende grond moet geëgaliseerd worden.

Stap 2

Op de geëgaliseerde grond moet vervolgens het zandbed aangebracht worden. Dit kan eenvoudig bestratingszand zijn en moet worden aangebracht in een laag van 5 à 6 cm dik. Deze laag is voor de drainage van overtollig regenwater.

Stap 3

De zandlaag moet natgemaakt worden, vervolgens moet het worden gewalst of aangetrild en vervolgens worden uitgevlakt. Het uitvlakken is erg belangrijk omdat kunstgras zich vormt naar de ondergrond; zit er een kuil in de ondergrond dan zal dat ook op de grasmat te zien zijn, bovendien zal dat stuk eerder beschadigen.

Stap 4

Nu is het moment om de onderdoek te leggen. Dit doek stabiliseert het gras en functioneert tevens als worteldoek; er kan geen onkruid doorheen groeien.

Stap 5

Vervolgens moet het kunstgras op de doek gelegd worden. Rol daarvoor het kunstgras uit en trek het mooi recht.

Stap 6

Kunstgras heeft een breedte van 4 meter. Is het oppervlak waar je het legt groter dan 4 meter breed, dan krijg je dus een naad. Bij de naad ga je als volgt te werk; snijdt een rand van 3 cm af, mooi tussen de draden en leg deze randen netjes tegen elkaar. Als het allemaal goed ligt dan moet de kunstgrastape of lijm aangebracht worden. Sla de grasmat terug en breng de lijmlaag of tape aan. Leg de randen weer op hun plaats en duw ze aan. Laat het een uur drogen en uitharden.

Stap 7

De buitenranden kunnen met haakmesje netjes bijgesneden worden.

Stap 8

De grasmat moet verankerd worden door speciale kunstgrashaken in te slaan.

Stap 9

Als de mat eenmaal naar tevredenheid ligt, moet het gras opgeborsteld worden. Een gewone harde bezem volstaat al, maar je kunt ook een speciale kunstgrasbezem of borstel gebruiken.